Groot verschil vetzuren in dezelfde snacks

images De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft in het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de  hoeveelheden  vetzuren in dezelfde snacks. Het rapport wat uit dit onderzoek is ontstaan is afgelopen maand  gepubliceerd. De meest belangrijke conclusie die hieruit naar voren kwam is dat fabrikanten van snacks deze  gezonder kunnen maken door de vetzuursamenstelling te verbeteren.

In de zomer van 2012 heeft de NVWA 128 monsters genomen van onbereide snacks uit supermarkten,  (ambachtelijke) bakkers, fastfoodketens, tankstations en kiosken. Zo bevat een saucijzenbroodje het meeste vet  (23,3%), gevolgd door de hamburger (17,3%). Opvallend is dat de ene loempia 4,5 keer meer vet bevat dan de  andere en voor hamburgers is het zo dat de ene 4 keer minder vet bevat dan de vetste.

Wat we niet mogen vergeten is dat er verschillende soorten vetzuren zijn. Zo zijn onverzadigde vetten gezonder dan de alom bekende verzadigde en transvetten. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om in de supermarkt goed de etiketten van verschillende snacks te lezen en vervolgens de minst ongezonde aan te schaffen en te consumeren. Bij een snackbar of tankstation is dit zelf minder goed te controleren. Weet wat je eet!

Lees ook:“Kies voor Omega-3 vetten”
Lees ook:Transvet slecht voor sperma
Lees ook:Bitterlanders en buitenballen
Lees ook:Snacks: helemaal klaar voor het WK
Lees ook:Joint van sterrenkok

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>